Dompel je onder in de theewereld

01/09/2022 Thomas Verlinden

Ben jij een grote liefhebber van thee? Wil je jouw passie omzetten in regelrechte kennis? Laat je dan onderdompelen in deze warme opleiding, ontwikkel nieuwe aroma's, ontdek nieuwe smaken en start een lekkere, gezonde en uitdagende toekomst. In deze blog nemen we je mee langs tal van weetjes en feiten rond thee.

Theesommelier

Geniet jij van een lekker tasje thee in een gezellig bar? Of toch liever thuis in de zetel? Het bereiden van thee is een kunst, en die leer jij in een vingerknip. Dompel je onder in de heerlijke wereld van thee en herken theesoorten en -variaties. Ook het correct bereiden en serveren van thee komt aan bod. Onze opleiding theesommelier dompelt je onder in het prachtige, lekkere en warme theebad. Start vandaag nog met deze interessante opleiding.

Wil je het graag eens van iemand anders horen? Maak kennis met Alexis, onze oudstudente die afstudeerde als theesommelier. Je vindt haar online terug onder de naam "De Theesommelier". Hier deelt ze op wetenschappelijke - en dus correcte - manier allerlei informatie rond thee, infusies en de bijkomende gezondheidsvoordelen. Daarnaast biedt ze een luisterend oor en een warm gesprek aan, en dat allemaal op vrijwillige basis. Alexis bedankte onze school via e-mail voor de interessante lessen en de geopende deuren. Nu is 't aan ons: bedankt, Alexis!

Geschiedenis

De aromatische geschiedenis van thee start in een Chinese legende. Zo vielen volgens deze legende de balderen van een theestruik recht in een kookpot vol met warm water. Er kwamen aroma’s vrij, het water veranderde van kleur en thee was geboren.

In het Westen start de geschiedenis echter pas rond 1550 door de schrijfsels van een zekere Giambattista Ramusio. Deze man reisde de wereld rond en ontdekte in – natuurlijk – China een drank op basis van bladeren en water. Mijnheer Ramusio documenteerde deze drank, schreef een boek en lanceerde thee in onze Westerse wereld.

U vraagt naar het theezakje? Dat kent zijn ontstaan pas in 1908, toen het toevallig werd uitgevonden door Thomas Sullivan. Deze koopman verstuurde staaltjes thee in zijden zakjes, waarvan de klanten dachten dat het zo in de theekan moest. Als bij wonder werkte het, en het theezakje was geboren.

Helende werking

Het drinken van thee geïnfuseerd met helende kruiden heeft – zoals je al wel raadt – helende werkingen. Dit onder voorwaarde dat de bladeren of kruiden op een zorgvuldige manier zijn geoogst, bewaard en uiteindelijk zijn gebruikt bij het maken van de thee. Hieronder sommen theerecepten op die bewezen helende effecten hebben.

Gemberthee

Gember. Er zijn voorstanders, er zijn tegenstanders en er zijn mensen zonder mening, maar iedereen kent het. De gemberwortel helpt tegen misselijkheid en braken, helpt de vertering en werkt als ontstekingsremmer. Alleen maar voordelen, toch?

Valeriaanthee

Valeriaan, ook wel bekend als kattenkruid, doet bij sommigen misschien een belletje rinkelen. De plant heeft een kalmerende werking en wordt dus voor een aantal dingen gebruikt. Denk hierbij aan inslapen en kalmeren.

Brandnetelthee

Ben je gaan wandelen in het bos en geprikt door een brandnetel? Wel, dan helpt... brandnetelthee de pijn te verzachten. De plant kent een aantal interessante medicinale werkingen. Zo kan deze gebruikt worden tegen ontstekingen en als pijnstiller.


relatedBlogs

Vier verbazende koffiewereldrecords om mee uit te pakken

Studente in de kijker: Katrien Van Ghelewe

De lekkerste ijskoffies


relatedCourses


previousLabel

De lekkerste ijskoffies

nextLabel

Docent in de kijker: Rob Berghmans

relatedCourses


Theesommelier

Volg de opleiding Theesommelier en word een krak in je vak als Theesommelier.

Theesommelier

Schrijf je in voor de cursus Theesommelier en word veelzijdig Theekenner.

Theesommelier

Leer online alle koffiekennis en ga daarna thuis aan de slag met brouwen.

IJsthee en limonade maken

Leer van thuis uit alle geheimen van de koffiewereld!

blogTags


TheeTheesommelierHorecaInfusieKruidenGezond

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0